Yellowtec iXm - reportofonul fără concurență


Yellowtec iXm combină un reportofon digital cu un microfon mono într-un design handheld familiar. Unitatea în sine este foarte bine construită, complet din metal dacă este să ne luăm după cum arată și cum se simte corpul iXm-ului.


Controalele sunt foarte inteligent plasate, pe o parte fiind partea de înregistrare - un buton de înregistrare și unul destop. Un buffer de pre-înregistrare captează orice s-a spus în ultimele 30 de secunde. Nu există nicio nivelă pentru sunet, singura indicație a faptului că înregistrezi este o lumină roșie aprinsă pe corpul reportofonului. Reportofonul are grijă automat de toate ajustările de gain și o face chiar foarte bine, nemaifiind nevoie de intervenția utilizatorului


Pe partea cealaltă a corpului avem controalele pentru playback. Aici găsim obișnuitele butoane de play, stop și skip, ce dublează și ca butoane pentru controlul configurației reportofonului. 


In partea de jos a reportofonului avem o intrare de linie și o ieșire pentru căști, ambele cu jack 3.5 mm. Tot aici găsim slot-ul pentru cardul SD și o secțiune pentru 3 baterii AA. Reportofonul are un acumulator reîncarcabil built-in, dar abilitatea de a putea folosi baterii obișnuite AA îți poate salva pielea atunci când te trezești cu acumulatorul descărcat. Yellowtec pretinde o durată maximă de viață a bateriei pe o singură încărcare de 14 ore.


În ceea ce privește sunetul, iXm nu dezamăgește. Zgomotul la manevrare este minimal, iar pop-filtrul built-in funcționează bine deși e evident că avem nevoie de un burete sau windshield. Volumul în căști poate fi ajustat atât timp cât reportofonul este actualizat la ultima versiune de soft.


Reportofonul are o nivelă buit-in care pare a combina limitarea zgomotului de vârf cu un sistem de control automat al gain-ului destul de sofisticat. Yellowtec îi spune "LEA engine" și asta înseamnă că vei avea un nivel al sunetului constant indiferent de situație și vocile umane vor deveni mai intelgiibile. 


Motivul principal pentru achiziționarea unui iXm este abilitatea de a schimba capul de microfon. iXm este dotat cu sistemul numit TOTO, prescurtare de la "twist on, twist off", denumire ce ar trebui să se explice singură.


Avem 6 capete de microfon diferite din care se poate alege, incluzând: omnidirecțional, cardioid, supercardioid în versiuni dynamic sau condenser. Capetele de microfon dynamic sunt făcute chiar de Yellowtec, în timp ce linia de capete condenser vine tot de la nemți prin Beyerdynamic.


Cel mai probabil nu o sa ai nevoie de 6 capete diferite de microfon, dar să ai un cap în plus îți va face repotofonul mult mai flexibil per total. Având în vedere că în industrie se lucrează în mod tradițional cu microfoane dinamice, capul de microfon dinamic omnidirecțional va fi alegerea preferată de majoritatea cumpărătorilor. Pentru evenimentele și showurile extrem de zgomotoase, recomandăm capul de microfon super cardioid.


Toate cele trei capete de microfon dinamice sună clar, vocile sună mai natural și mai "concentrat". Seria condenser de la Beyer sună la fel de bine, dar sună mai Hi-Fi. Dacă asta e de bine sau de rău e o treabă de preferințe, dar diferența între capetele dinamice și cele condenser este simțitoare și o înregistrare a unei ambianțe de la colț de stradă sună mult mai detaliat printr-un cap omni condenser decât prin unul dynamic.


iXm este un reportofon extrem de bine construit ce sună foarte frumos și este și foarte flexibil. Sistemul de control automat al gain-ului funcționează foarte bine, iar buffer-ul pre-record va fi foarte apreciat de reporteri. iXm este proiectat special pentru interviuri mono handheld, iar dacă ăsta este domeniul tau de activitate, nu există reportofon mai bun.