În culisele 1DX-ului Mark II


Canon EOS 1D X Mark II a fost anunțat recent și este programat să ajungă pe piață în Mai 2016.


În cazul în care obținerea unei imagini ireproșabile este de cea mai mare importanță pentru tine, un body Canon 1-Series ar trebui să fie una din opțiunile de pe lista de cumpărături. Body-urile Canon 1-Series au reprezentat de-a lungul vremii vârful performanței și al fiabilității în ceea ce privește camerele foto. Dovada încrederii pe care o au fotografii în acest aparat se poate vedea la fiecare eveniment important pentru media, camera fiind omniprezentă în echipamentele fotografilor. Atunci când se desfășoară un eveniment important pentru mass-media, precum Olimpiada, Super Bowl, Cupa Mondială, camerele Canon 1-Series reprezintă un procent foarte mare din camerele fotografilor. Procentajul acestei camere la astfel de evenimente este atât de mare, incât Canon a dezvăluit că la cel mai recent Super Bowl 70% din camerele folosite erau Canon, cele mai multe fiind modele EOS 1-Series. Doar privind la marginea acestor evenimente, e ușor să vedeți cea mai proeminentă alegere de cameră a fotografilor ce se angajează să surprindă cele mai interesante cadre de la cele mai importante evenimente din întreaga lume.


Partea video a acestei camere uluitoare


Introdus inițial pe EOS 70D și implementat mai târziu pe camerele EOS Cinema, DAF (Dual pixel autofocus) a ajuns și pe camera Canon 1D X Mark II, făcând din această cameră prima cameră full frame ce beneficiază de această tehnologie.Dual Pixel CMOS AF utilizează senzorul de imagine pentru detectare AF precisă și rapidă atunci când oglinda e ridicată, precum în Live View (doar AF one shot) sau în timpul înregistrării video. Fiecare pixel de pe senzor are două întrebuințări, oferind informațiile pentru detecția de fază a autofocusului în timp ce își îndeplinește și funcția principală de detectare culorii și a luminozității.


1D X Mark II va veni cu o versiune actualizața a DAF care este de două ori mai rapid decât versiunile ce se găsesc în predecesori, aceasta fiind o performanță de invidiat. DAF-ul de pe 1D X Mark II acoperă aproximativ 80% din suprafața senzorului și este compatibil cu majoritatea obiectivelor EF. În implementările precedente ale tehnologiei, obiectivele STM, precum Canon EF 24-105mm f/3.5-5.6 IS STM produceau cel mai bun rezultat pentru un AF video din perspectiva esteticii, cu tranziții de focalizare line și fără zgomot.


Din fericire pentru cei ce vor folosi 1D X Mark II pentru video, majoritatea modernizărilor camerei se concentrează direct pe nevoile filmmakerilor, permițând niște rezultate excelente ale AF Servo-ului în video mode.


Într-o mișcare foarte anticipată, 1DX Mark II este primul DSLR Canon de la EOS 1D C ce va permite înregistrare de video 4K. Pe când 1D C putea filma doar la 24/25 fps în 4K, 1D X II poate filma 4K la 60 fps, precum și 120 fps în Full HD 1080p. Caracteristicile cheie - inclusiv procesoarele Dual DIGIC 6+ și o nouă tehnologie de transfer a căldurii (care trimite excesul de căldură în compartimentul bateriei, unde se disipă cu ajutorul unui heatpipe special proiectat) - îi permit lui 1D X Mark II să mânuiască încărcarea de procesare ce rezultă din filmarea la framerate-uri așa ridicate.


Tipurile de formate de fișier pentru înregistrări includ .MOV atât pentru 4K (Motion Jpeg, Audio: Linear PCM) și Full HD (MPEG4 AVC / H.264 cu bitrate variabil, Audio: AAC). Înregistrările 4K sunt encodate în standardul Motion JPEG cu encodările ALL-I, IPB și IPB (Light) disponibile în formatele .MOV și .MP4 pentru Full HD, deși disponibilitatea acestor opțiuni depinde de tipul de fișier și de frame rate. Importanța abilității de a înregistra video 4K la 60 fps nu poate fi neglijată, chiar dacă outputul tău standard va fi doar Full HD 1080p. Rezoluția adițională captată în înregistrarea 4K e substanțială. Ilustrarea de mai jos demonstrează diferența între rezoluțiile Full HD și 4K. Dacă se face output la 1080p, filmării 4K i se poate face downsample foarte ușor (cu nițel cropping stânga-dreapta), se poate face crop la cadru pentru a avea un unghi de vizualizare mai strâmt, sau chiar pentru a panorama video-ul tău Full HD prin cadrul filmat 4K. Poți chiar să mimezi zooming-ul într-o scenă pentru a adăuga un plus de creativitate filmului tău Full HD.


Desigur, crearea de conținut 4K este beneficiul principal al achiziționării unui DSLR capabil 4K. Filmările 4K oferă o rezoluție de mai mult de 4 ori mai mare decât Full HD, permițând filmări extrem de clare și pline de detalii ce vor rămâne impresionante și pe device-urile ce redau rezoluții mari. Notăm că un card de memorie Cfast este puternic recomandat pentru filmarea de conținut 4K. Înregistrarea la rezoluție 4K la 59.94 fps sau 50 fps necesită o lățime de bandă de 800 Mbps și generează 5.7 GB de date pe minut. Înregistrarea 4K la 29.97 fps, 25 fps sau 23.98 fps necesită o lățime de bandă de 500 Mbps și generează 3.5 GB de date pe minut.


Un alt beneficiu al înregistrării în 4K rezultă din modul de encodare al fișierelor - Motion JPEG sau M-JPEG. În encodarea MPEG4 (utilizată tipic în DSLR-uri), frame-urile cheie sunt identificate și schimbările care se întâmplă în frame-urile ulterioare sunt înregistrate. Beneficiul formatului MPEG4 este mărimea redusă a fișierelor. În encodarea M-JPEG, însă, fiecare frame e comprimat separat într-un fișier JPEG. Beneficiul acestui format este că poți obține un cadru de fotografie din orice frame dintr-un fișier 4K și îl poți salva separat ca un fișier imagine în cameră. Asta îi permite unui fotograf să selecteze momentul precis pentru selectarea de cadre cu o rată de rafală similară cu frame rate-ul video, o selecție pe care o secvență tradițională în rafală o poate rata. În alte cuvinte, 1D X Mark II poate fotografia cadre la 8.8 MP la 60 fps, comparativ cu fotografii 20.2 MP la 14 fps (sau 16 fps în Live View cu lock AF/AE) cu modul de fotografiere în rafală tradițional. Dezavantajul, evident, este că filmele 4K encodate M-JPEG necesită foarte mult spațiu de stocare și vor necesita mai mult timp de post-procesare pentru izolarea celor mai bune cadre.


În lumea 4K, această cameră urmează să facă jocurile în piață. Când vorbim de calitate, Canon rămâne un lider important care dă tonul distracției.