Vitec, o companie care scrie istoria


Sunt atat de multe de spus in povestea de astazi incat o sa fim nevoiti va redam informatiile in mai multe episoade.


Saptamana trecuta pe data de 9 Martie 2017, la Londra, am avut onoarea sa particip, alaturi de colegul meu, Valentin Schiopu, la o prelansare a noilor produse ce urmeaza sa fie anuntate la NAB 2017, ale brandurilor ce apartin Vitec Group. Pe scurt am pus mana pe cele mai noi gadgeturi de la Lite Panels, Autoscript/Autocue, Sachtler, Vinten si Anton Bauer. In articolele din luna Aprilie o sa va detaliem cele mai noi picanterii despre aceste produse.


Sunt convins, din pacate, ca o plaja mica din Videografii Independenti stiu cine sta in spatele firmelor de renume, si aici ma refer chiar la Manfrotto, OConnor, Wooden Camera, Camera Corps, Bexel, Paralinx, Colorama, LitePanels, Sachtler, Vinten, Anton Bauer, Autoscript/Autocue, Small HD, Avenger, Gitzo sau Petrol (actual Sachtler - divizia de accesorii video). Nu cred ca i-am enumerat chiar pe toti, dar va puteti face o idee cam cine sunt cei de la Vitec. Mai vreti? Haideti sa incepem cu putina istorie, ca nu strica. Cel putin asa intelegem cum de au ajuns sa domine piata de Film & Broadcast in zilele noastre.


Prin 1909 un inginer mecanic din Londra (culmea) pe numele sau William Vinten, a inceput sa fabrice proiectoare Kinemacolor pentru Charles Urban (primul producator din lume pentru Filme color). Un an mai tarziu, in 1910, William Vinten isi strange propria echipa de ingineri si proiectanti si isi deschide oficial prima companie din lume care se ocupa cu accesorizarea (pe atunci clar in faza incipienta) camerelor de cinema (trepiezi, bobine - role de film). O data cu venirea primului razboi mondial, fabrica lui William Vinten a fost preluata de Guvern, si a trebuit sa faca o fuziune cu o fabrica de avioane. Cum nimic nu este intamplator, in 1915 William Vinten proiecteaza si construieste printre primele camere de cinema folosite de Aviatia Regala. In 1917 este fondata compania Gitzo, in Franta de catre Arsene Gitzoven. Acesta produce camere, shuttere, cabluri, bobine de film si role pentru industria Fotografica si Cinematografica.


O data cu trecerea anilor, in 1928 William Vinten devine Corporatie. 


In 1936 Vinten pune umarul (cu infrastructura si mult echipament) la primele teste din lume, "High Definition" transmise de la Palatul Alexandra la BBC (in Londra) cu ajutorul a doua firme rivale - Marconi-EMI si Baird Company pentru a stabili un viitor sistem de televiziune (BBC). 


Anul 1940 aduce al II-lea Razboi Mondial si Vinten revine la vechile contracte cu Fortele Aeriene Regale. Produce camerele F24, care erau puse pe bombardiere si avioane de recunoastere pentru a filma si fotografia teritoriul inamic. In 1949 Chadwell O'Connor, un designer de centrale de curent pe aburi si pasionat de locomotive, produce primul Cap Fluid (de trepied), care ii permitea sa filmeze foarte usor, cu miscari fluide, locomotivele in miscare. In scurt timp produsele sale au fost remarcate de Walt Disney, care a comandat 10 stative (lucrate in intregime manual de catre producator), ce au fost folosite la realizarea filmului Living Desert. De altfel acesta a fost primul film Documentar premiat de Academie in 1953.


In 1958 Wendelin Sachtler, Cineast, Actor si Inventator, a proiectat primul trepied, intr-un mic magazin din Schwabing, Germania. Acest trepied a fost atat de vandut si popularizat, incat a dus la crearea unei noi companii...Sachtler


In 1967 Vinten, este premiat pentru o inventie speciala. Vorbim despre o Macara Peregrine, ce poate fi folosita in regim mobil in platourile de Film & Televiziune.


In 1970 Anton/Bauer  se intalnesc in Shelton Conneticut, US. Doi studenti, ingineri, pe numele lor reale, Anton Wilson si George Bauer, reusesc sa proiecteze, combinand intr-un mod creativ si cu undesign aparte, solutii de acumulatori sau alimentari electrice. 


In 1972 Vinten este cotat la Bursa de la Londra. In 1973 firma isi schimba numele in Vinten Group. Manfrotto isi face aparitia in piata incepand cu 1974, la initiativa unui Fotojurnalist si tehnician - Lino Manfrotto. 


Anul de gratie 1995 inglobeaza toate aceste firme sub umbrela unei singure companii - The Vitec Group.


In scurta noastra intalnire de la Londra, am reusit sa vedem cele mai noi realizari tehnologice, care sa aduca intr-o lumina noua, produse ce se integreaza din ce in ce mai bine si raspund la nevoile producatorilor de Film si Televiziune.


Membrii echipei CBSPro au fost singurii care au reprezentat Romania la aceasta intalnire si in curand o sa oferim, in exclusivitate, mai multe detalii despre aceste produse, in apropierea datei de lansare.