UX180 - Camera de Top in domeniul Broadcast


O vorba din popor spune ca esentele tari se tin in sticlute mici. In cazul camerei Panasonic UX180, cam tot ceea ce inseamna tehnologie P2, de ultima generatie, gasim integrat in aceasta camera. Scurt si la obiect, rezolutie 4K 60p, cel mai larg obiectiv de pe piata (din acest segment) de 24mm, un zoom optic de 20x si un senzor generos MOS de 1". Este genul de camera dorita de orice producator independent sau chiar televiziune, care doreste libertate de miscare cu un nivel de livrare foarte rapid al datelor inregistrate.


De ce UX180? Sa vorbim despre avantajele dedicate profesionistilor din domeniu. TCG-ul spre exemplu, este o functie dedicata modului de lucru multicam si care salveaza foarte mult timp in post productie, editare, mai ales cand REC-ul a fost dat relative aleator de catre operatori, iar pe noi ne intereseaza o editare liniara a filmarii. Odata ce activam functia de TCG si sincronizam Time-Code-ul dupa un device extern (cum ar fi un smartphone/tableta – camerele vor avea ca reper de sincronizare ora telefonului) si indiferent cat de aleatoriu dam REC-ul (chiar si daca o sa inchidem camera cu on/off si apoi sa o deschidem), secventele se vor sincroniza perfect la edirare (fara a fi nevoie de un plugin extern in programul de editare). 


Un alt avantaj al acestei camere este reprezentat de iesirea 3G HD-SDI. Pentru cei care stiu mai putine detalii despre aceasta functie, spre deosebire de iesirea HDMI, SDI-ul ne permite sa transmitem semnalul video pe distante mult mai mari, cu costuri reduse. Daca am vrea sa integram UX180-ul intr-un sistem de multicam LIVE (cu mixer video), o camera care are iesirea pe HDMI ne va limita transmisia din cauza cablului in sine, care poate avea o lungime si mai ales o autonomie a semnalului de maxim 20-30m. Cablul SDI are o autonomie de pana la 100 de metri, cu posibilitatea de a amplifica semnalul si mai mult de atat. 


Semnalul oferit pe iesirea de SDI este 8 bit 4:2:2 ceea ce face diferenta dintre seriile UX si camerele consumer din seria HC-X (unde semnalul transmis devine 4:2:0). 


UX180 ofera o facilitate extraordinara cand vorbim de transferul materialului direct din camera (Cardurile SD) catre un Hard Disk conectat la camera prin cablu. Timpul este un factor de decizie in televiziune, iar aceasta camera isi merita locul in categoria de Prosumer.

    

Dupa cum a inceput cu noua generatie lansata la sfarsitul anului 2016, Panasonic ofera in noile camere (doar din seria Prosumer) AG-AC30, AG-UX90, AG-AC180 si AG-DVX200 tehnologia surorilor P2. Practic orice functie din camerele ENG – P2, o regasim in Menu-ul camerelor mai sus amintite. Aceasta este de fapt o diferenta fundamentala fata de gama consumer, care la prima vedere ofera aceleasi facilitati ca si la camerele prosumer. Cu siguranta fiecare profesionist in domeniu va alege camera care se muleaza mai bine pe necesitati, in functie de setup-ul de productie.