UX, Urmatoarea Generatie Panasonic


Anul 2016 pentru Panasonic a insemnat pasi marunti dar siguri. Fie ca vorbim de AC30, fie ca vorbim de noua gama UX (90/180), Panasonic reuseste sa aduca la zi tehnologia incorporata in aceste camere, la preturi in avantajul clientului. 

            

Astazi incercam sa conturam o imagine mai accentuata pentru  camera Panasonic AG-UX90. Dotata cu un senzor MOS de 1'' ce acopera 17 MegaPixeli efectivi, asigura un continut al imaginii suficient de bogat in detalii si culori. Line-up-ul Panasonic face ca seria UX, sa poata oferi un confort major utilizatorului care vor sa treaca de la vechile camere SD / HD la 4K, fara sa fie nevoiti sa invete noi meniuri sau camerele sa prezinte schimbari ergonomice.


Incepand cu seria lui DVX200, Panasonic deja a inceput sa traseze cateva linii mari atat pentru specificatiile camerelor, cat si pentru design-ul nou adoptat. La ergonomie ne referim clar la o pozitionare favorabila a gripului principal (cu transfocatorul si butonul de inregistrare), care face ca greutatea camerei sa fie clar echilibrata in favoarea operatorului. Intrarile audio XLR, ce pot primi sunet de microfon sau de linie, sunt mult mai bine pozitionate, favorizand ca pozitie asezarea si montarea unui reciver de lavaliera sau a unui cablu audio de linie. UX90 dispune de 4 filtre ND, are un obiectiv Leica Dicomar cu un zoom de 15x cu un unghi wide de cuprindere (24.5mm).


Obiectivul este optimizat pentru filmarea in modul 4K, cu 4 grupuri de lentile si 9 lamele la diafragma. Zona de corectie a stabilizarii optice a fost marita cu pana la 900% fata de modelele precedente oferite de Panasonic. Aceasta stabilazare este extrem de eficienta, chiar si in conditii foarte grele de filmare, indiferent de ce incadratura folosim. Functia de Stabilizarea a Imaginii este prezenta atat in modul UHD cat si in modul FHD al camerei. In modul FHD putem activa si stabilizarea hibrida, pe 5 axe.

O alta noutate pe seria UX o reprezinta functia de autofocus, mai precis Inteligent AutoFocus. Camera este dotata cu o unitate microdrive, care asigura o precizie marita pentru focalizarea in mod automat. Rapiditatea, eficienta si urmarirea subiectului in focus, pe langa stabilitatea despre care am vorbit, face ca filmarea in modul 4K sa devina usor, confortabil si placut. O noutate interesanta pentru modul AutoFocus este Custom AF, utilizatorul putand seta viteza, sensibilitatea si chiar zona de focus unde vrem sa intervina camera in modul AF. Acest lucru face ca utilizatorul sa poata seta zone exacte de focus, atunci cand vrea sa filmeze subiecti in miscare sau alte aplicatii de acest gen.

Functiile manuale prezente pe aceasta camera sustin gama profesionala din care provine, utilizatorul avand la dispozitie de la inelele de zoom, focus, iris pana la butoate presetabile. Un avantaj cu adevarat util prezent pe noile camere este consumul. Panasonic a incercat sa reduca cat mai mult diversitatea acumulatorilor prezenti pe cele mai noi modele lansate, oferind o singura montura de baterie (AG VBR / AG VBD), care poate asigura o autonomie de minim 250 de minute, venind cu o imbunatatire clara fata de modelele precedente.


Camera dispune de codecuri prietenoase ( AVCHD, MP4, MOV) care nu fac decat sa usureze si mai mult munca utilizatorilor si sa imbunatateasca workflow-ul pentru productiile care trebuiesc procesate intr-un timp cat mai scurt. O functie WiFi prezenta pe seria UX, devine foarte utila atunci cand avem camera pusa pe o macara sau un dispozitiv de stabilizare, oferind utilizatorului acces usor la comenzile camerei in timp real.

Modurile de inregistrare precum si ajustarea profilelor de culoare sunt intuitive, utilizatorul avand optiunea de a le memora si a le folosi atunci cand are nevoie de ele, foarte usor. In modul UHD, pe un card de 64 Gb putem stoca panaa la 1 ora si 20 de minute de material, iar in modul FHD 2 ore si 50 de minute. Iesirea camerei este de 8 Bit 4:2:2 special conceputa pentru a oferi cel mai bun semnal catre o sursa externa, fie ca vorbim de monitorizare, fie ca vorbim de inregistrare. 

Noua serie UX cu siguranta reprezinta trecerea usoara de la HD la 4K fara a fi nevoie sa ne complicam. Ergonomie, pret echilibrat si o calitate pe masura sunt bine corelate in noua serie AG-UX.