Temperatura de culoare - Tehnologiile din spatele camerelor video


Culorile reproduse de camera depind in mare parte de culoarea sursei de lumina din cadru. Acest lucru este deseori dificil de interpretat, pentru ca ochiul uman este extrem de adaptabil la schimbarea culorii sursei de lumina si culoarea unui obiect va fi interpretata de ochiul uman similar, indiferent de culoarea sursei de lumina (lumina soarelui, halogen, lumina lumanarii, etc). 

Culoarea unei surse de lumina este definita prin referinta carbonului incalzit, care absoarbe toate radiatiile fara a transmite reflectii. Cand o mostra de carbon este incalzita, acesta va emite lumina in functie de temperatura la care este incalzita, definita in grade Kelvin (K). 

Bazele masurarii temperaturii de culoare au fost puse de William Kelvin, in 1848, cand a făcut experimente bazate pe incalzirea unui element de carbon si a constatat ca culoarea se schimba pe masura ce temperatura carbonului creste. Culorile detectate initial au fost rosii, apoi galben si la final au atins valori de albastru-alb. 

Distributia spectrala a luminii emisa de o sursa de lumina este determinata de temperatura absoluta corespondenta – cunoscuta si ca „temperatura de culoare”.

Pentru ca o camera video nu se poate adapta precis si automat la temperatura de culoare a sursei de lumina, este esentiala selectarea temperaturii de culoare (sau filtrul de conversie de culoare) specifica mediului in care se filmeaza, pentru a obtine o reproducere precisa a culorilor. Combinarea balansului de alb electronic cu selectarea corecta a temperaturii de culoare in care va lucra camera va duce la o reproducere a culorilor mai precisa.


Cateva exemple ale temperaturilor de culoare generate de surse incontrolabile:

Exterior: cerul – 12000K – 18000K

Exterior: la amiaza – 4900K – 5800K (tipic 5700K)

Exterior: la rasarit si apus – 2700-3000K

Interior: Lampa cu Halogen – 3200K

Interior: Lumina lumanarii – 2900K


Senzorii CMOS ai camerelor din ziua de astazi raspund cel mai bine la albastru. De aceea, este indicat ca in studio lumina controlata sa fie rece (5700K). In trecut, in studio era cu precadere utilizata temperatura de culoare 3200K, dintr-un singur motiv: echipamentele de iluminat utilizau sursa Halogen, care tehnologic are tempreratura de culoare 3200K. Bineinteles, se puteau utiliza filtre gel care sa ridice temperatura de culoare, dar acest lucru diminua considerabil intensitatea sursei de lumina si era o practica ”de evitat”. O data cu introducerea in industrie a tehnologiei LED, nu exista nici un impediment in a utiliza 5700K ca temperatura de culoare a sursei de iluminat, expolatand astfel in conditii de eficienta maxima tehnologia senzorilor camerelor actuale. 

Dupa cum probabil ati observat si culorile din logo-ul nostru sunt tonuri de albastru. Dar nu pentru ca suntem reci, ci pentru a fi in „asentiment” cu senzorii camerelor