Stabilizare excepțională cu ajutorul DJI Ronin-S


DJI Ronin-S este la prima vedere un gimbal standard, pe trei axe, motorizat. Dacă ne uităm mai atent, însă, vedem că nu este deloc unul banal. Acesta poate suporta capacitatea de 3.6 kg, practic aproape orice cameră DSLR sau mirrorless de pe piață. Pentru a vă face o idee ce înseamnă această greutate, gândiți-vă la un Canon 1D X Mark II sau Nikon D5 cu un obiectiv 70-200mm f/2.8 (nu este un setup recomandat pentru gimbal). Acesta cântărește aproximativ 3 kg, deci capacitatea de 3.6 kg este destul de impresionantă. 


DJI vine în ajutorul nostru cu multiple modele integrate. Printre acestea se numără și standardul Upright, utilul Underslung, dar și modul Flashlight. Underslung vă permite să țineți Ronin-S invers, lucru care este excelent în cazul înregistrării la un unghi mic, în timp ce pozițiile Flashlight poziționează camera chiar în fața dumneavoastră pentru a vă permite o mișcare avansată de rotație. 


Tehnologia SmoothTrack vă permite tranziția rapidă de mișcare pentru a controla unghiul camerei utilizând joystick-ul și butonul M, pregătindu-l pentru utilizarea de către un singur operator. Există chiar și un mod Sport pentru subiecte aflate într-o mișcare rapidă. Ronin-S poate comuta rapid între Upright și Underslung într-o singură mișcare lină în timpul unei filmări și se poate mișca pe fiecare axă până la 360° pe secundă.


Ronin-S este conceput pentru a fi modular. Gimbalul se glisează pe grip/baterie și are două suporturi la bază pentru montare. Vine, de asemenea, cu un mini trepied care vă permite să îl lăsați jos și funcționează ca o extensie pentru un extra confort în timpul filmării. Acest design înseamnă că îl puteți monta pe o varietate de diferite setupuri, cum ar fi o mașină RC. Gimbalul are la dispoziție diferse conecțiuni și porturi de-a lungul mânerului pentru a extinde setul de funcționalități în viitor. Unul dintre porturi este de tip USB Type-C pentru încărcare și pentru a instala update-uri de firmware. Acesta vine cu un încărcător de 24W, căruia îi ajung două ore pentru o încărcare completă.


Utilizarea acestuia este destul de intuitivă. Joystick-ul oferă mișcări naturale și butonul montat în spate oferă un mod foarte bun de a bloca unghiul într-un mod rapid. O altă caracteristică interesantă este rotița de Focus. Cu toate acestea, ea funcționează în momentul de față numai împreună cu Panasonic GH5 și GH5S, deși un suport extins este promis în viitorul apropiat. Acesta este unul dintre cele mai interesante aspecte ale gimbalului, IMO, în special de când acesta beneficiază în mod direct de la designul utilizării cu o singură mână.