Sennheiser AVX folosit în reportaje online


Muzica și stilul de viață activ sunt temele principale ale broadcasterului german Südwestrundfunk (SWR). Inovația este la mare cerere, așa că SWR3 și canalul radio DASDING au devenit primii broadcasteri radio din Germania ce introduc "Visual Radio Shows", ce combină radio-ul, social media-ul și video-ul într-un mod interactiv. Platforma online include scurte reportaje video oferite de studio-urile locale ale SWR. Pentru aceste video-uri, reporterii sunt responsabili atât cu conținutul, cât și cu înregistrarea sunetului și a imaginilor. Sistemele fără fir Sennheiser AVX pentru camere asigură un sunet excelent pentru conținutul radio și online al reporterilor.


"Sistemele AVX sunt o soluție bună pentru sarcinile noastre, iar acum reporterii noștri nu își pot imagina fluxul de lucru fără folosirea echipamentelor Sennheiser." a spus Ralf Baron, inginer SWR "Feedback-ul pozitiv al colegilor noștri este un criteriu important pentru noi pentru că aceștia trebuie să fie mulțumiți de echipamentul pe care îl folosesc și să-l îmbrățișeze în activitatea lor." Baron este team leader-ul DASDING.technik pentru SWR în Baden-Baden. Sistemele AVX au fost sugerate mai întâi ca posibilitate de Florian Grundler, care este persoana tehnică lde la DASDING pentru jurnaliștii DASDING pe teren.


În Mai 2015, patru sisteme AVX au fost achiziționate. Datorită feedback-ului pozitiv venit de la reporterii locali, acest număr a crescut. Receiver-ul pug-on EKP AVX poate fi conectat la cameră via unui cablu XLR sau a unui cablu jack. Microfonul shotgun Sennheiser MKE 600 s-a dovedit a fi extrem de eficient cu acest sistem. La fel ca microfonul lavalieră MKE 2, este operat de pe transmițătorul de buzunar SK AVX ce aparține sistemului.


În plus, ajustarea dinamică automată asigură că sistemul AVX produce înregistrări audio cu un nivel perfect. "Din câte știm, înregistrările cu volum puternic sau unde vocea este prea tăcută nu se mai întâmplă astăzi" raportează Florian Grundler. Ralf Baron scoate în evidență beneficiile construcției compacte și greutății reduse a sistemului: "Ca reporter, te bucuri de fiecare gram în minus."


În ciuda reglării dinamice automate, este în continuare esențial să operăm microfonul cu precizie, astfel încât zgomotul nedorit să nu deranjeze înregistrarea. De exemplu, dacă cineva este intervievat la un festival, acesta nu ar trebui să se audă mai slab decât muzica ce vine de pe scenă. Este esențial să folosim microfonul în mod precis, în cazul unui zgomot de fond permanent precum ploaia. "Atunci când facem un reportaj, e mai puțin important să obținem cea mai bună imagine și cea mai bună calitate a sunetului decât este producerea unui conținut autentic și de calitate." spune Ralf Baron. Florian Grundler adaugă: "Beneficiile modulării audio automate sunt copleșitoare în practică."


Pairing-ul între emițător și transmițător este complet automat în sistemul AVX. Soluția Sennheiser pentru videografi este foarte bine echipată pentru viitor: Operează într-un interval de frecvență în jurul valorii de 1.9 GHz, ce poate fi folosită fără licență sau înregistrare. "În special la festivaluri, este benefic pentru noi să putem lucra în acest interval de frecvență" a explicat Florian Grundler.


Din motive tehnice, transmisia digitală a semnalelor audio implică întotdeauna un anumit grad de întârziere. În sistemul AVX, această întârziere este de doar 19 milisecunde, ceea ce înseamnă că este mai mică de un frame, astfel imaginile video și sunetul par sincronizate. Florian Grundler confirmă: "pentru noi, întârzierea de 19 milisecunde nu are niciun impact în utilizarea zilnică."


În utilizarea tipică, sistemul AVX are o rază de aproximativ 30 de metri. În cazul în care există un câmp vizual direct, poate ajunge și la distanțe mai mari, așa cum a stabilit Florian Grundler într-un test. Durata de viață a bateriei este și ea impresionantă. Atunci când este utilizat pentru perioade lungi de timp, acesta poate fi încărcat de la o baterie externă cu un cablu USB. Se pot utiliza și încărcătoare de telefon convenționale sau cabluri de încărcare din vehicule.


Workshop-uri speciale au fost organizate la SWR pentru a demonstra modul în care se poate utiliza sistemul Sennheiser AVX. În timpul unei sesiuni de instruire, 11 sisteme AVX au fost folosite în paralel. Sistemele individuale s-au comutat automat și imperceptibil pe canale de transmisie lipsite de interferențe.