Secretele lui Canon XF400/405


Primul sample al camerei video XF405, as spune neoficial final, se afla deja in Romania. Isi face loc pe biroul meu aglomerat, foarte usor, avand dimensiuni suficient de reduse.  Nu are rost sa facem o introducere pompoasa, asa ca o sa va descriu primul impact vizual pe care mi-l lasa aceasta bijuterie. 


Nici nu apuc bine sa pun mana pe ea, ca sa ajung la Menu, si imi sare in ochi un maner cu design nou, dar mai ales holderul de microfon extern. Este mai special deoarece poate amortiza socurile si sunetele nedorite produse de operarea camerei. 


Modulul de sunet de pe maner a ramas neschimbat, cu patina de prindere pentru accesorii, buton de REC cu lock, si transfocator In/Out. Camera are un monitor mare, cu o rezolutie deosebita, alaturi de un vizor color care poate fi ajustat destul de usor in pozitie verticala, sau poate fi retractat daca nu il folosim. Filtrele ND sunt activate electronic, la o simpla apasare de buton. Butonul de diafragma are pozitia clasica camerelor ENG (in fata camerei) si este din metal. 


Apropo… aceasta camera imi da impresia ca nu este fragila. S-a intamplat de atatea ori in ultimul timp sa vad camere de peste 2500 de euro, si sa imi dea impresia ca sunt facute dintr-un plastic care e gata sa pocneasca sau sa crape incat atunci cand am vazut acest XF405, mi-am dat seama de diferenta constructiei ieftine si a uneia Premium. Mica, robusta, cu metal ca la un tanc rusesc T34, iti da impresia ca tii in mana o camera video, nu o jucarie, precum pare la prima vedere. 


Mi-a mai atras atentia la aceasta camera conectica. Mic In (pe langa cele 2 XLR), USB, HDMI, SDI, Ethernet (pentru transfer de date si LiveStreaming), Remote control (ceea ce ne permite sa operam camera cu un controler RC-V100 -  RGB, diafragma, nivel de black, etc) si casti. Radiatoarele de racire a camerei sunt bine plasate, pentru a nu incomoda operatorul sau a nu influenta microfonul de ambianta al camerei. Cardurile sunt bine ascunse, si pot fi accesate printr-o clapeta cu deschidere automata. Camera evident trage dual card. 


Daca tot suntem la capitolul ce poate sa faca, sincer nici nu stiu cu ce sa incep mai intai. Hai sa va spun chestiile de ultima ora. Cine are grija de procesarea imaginii? Pai 2 procesoare Digic DV6 de ultima generatie. Sistemul de autofocus este acelasi ca la C200. Nu de alta dar le-am testat pe amandoua, si chiar au reusit sa ma uimeasca. Face Detection, Tracking Focus (care se face si pe obiecte, nu numai pe oameni … si DA este absolut fascinant de bun, mai ales cand iti dispare “personajul” pe care ai tracking focus din cadru, camera isi face AutoFocus, iar atunci cand “personajul” revine camera il recunoaste cu tracking-ul), AutoFocus. InfraRosu, Stabilizare Powered (care functioneaza exceptional) si un slow motion de 120p in Full HD, la un bitrate foarte bun. Camera are un dinamic range de 12 stopuri, reusind sa o detaseze de alte produse concurente de pe piata. Senzorul este de 1’’, iar lentilele integrate sunt optimizate pentru modul de filmare 4K. Un lucru foarte important este ca avem 4 canale Audio, cu posibilitati de Low Cut pe sunet (daca filmam un concert unde sunt mii de wati, nu vom avea un sunet spart), iar modul de AF poate fi profund optimizat, de la viteza de reactie a Focusului, pana la dimensiunea cadrului in care se face AutoFocusul. 


Sper ca astazi am reusit sa va impartasesc cateva vesti bune despre noul XF405 si XF400. Este o camera care merita luata in considerare, indiferent de aplicatia in care doriti sa o folositi (wedding, televiziune, productie video, corporate).