PUZZLE: Tu stii ce camera sa alegi pentru nevoile tale?


Ultimii 10 ani in domeniul de Broadcast & Film au insemnat evolutii tehnologice foarte mari, cu un ritm din ce in ce mai accentuat al lansarilor de noi produse. La o limita uneori vizibila dintre gadget tehnologic si comercial, producatorii au incercat, din mers, sa se adapteze la cerintele clientilor plusand cu caracteristici specifice pentru fiecare produs lansat. Desi au line-up-uri de productie diferite, unii producatori s-au trezit cu o concurenta in ceea ce priveste produsele dintr-o anumita categorie (Broadcast & Film), dar de pe un alt segment comercial.Daca stam putin sa ne detasam si incercam sa privim acest imens puzzle din afara, lucrurile sunt aparent simple, dar cu rezolvari complicate, atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. Mai pe scurt, produse din gama consumer, cu un nivel de pret scazut si bineinteles cu posibilitati limitate tehnologic sau cu o ergonomie neadecvata, au influentat, indirect, in mare parte din cauza costurilor, produse din gama prosumer, care sunt incomparabile din punct de vedere calitativ, oferind bineinteles caracteristici prosumer la un pret corect. Indiferent ca vorbim de Canon, Panasonic sau alte brand-uri din piata, cel mai important este ca atunci cand vrem sa alegem o camera pentru necesitatile noastre de productie, trebuie sa stim clar workflow-ul de lucru pentru care facem achizitia.


Incepand de la filmare si terminand cu produsul final pe suport media, investind o suma decenta intr-un produs fiabil ce necesita costuri de intretinere scazute, astfel incat sa avem un echilibru permanent intre pret si calitate. Ca linii mari de clasificare a camerelor e clar ca avem Consumer, Prosumer si Film. Granita de intrepatrundere, de la un producator la altul, poate fi clar evidentiata, clasificata, sau la unii producatori nici nu iti dai seama care produs e Prosumer sau care este Consumer. Ceea ce nu spune nimeni din clientii ce folosesc produse consumer este ca un cost total al investitiei in accesorizare (unde de multe ori si acestea sunt low cost cu o calitate corespunzatoare pretului), ajunge sa faca in total aproape cat un produs de calitate superioară, dar nu din varf de gama, care ar facilita folosirea lui de catre utilizator, cu avantaje clare din punct de vedere tehnologic si practic. Uneori consumatorii, dintr-o lipsa de documentare sau din gestionarea usor pripita a costurilor, risca sa isi cumpere produse care necesita intr-un final bani mai multi pentru intretinerea acestora.


In concluzie, incercam sa va spunem ca fiecare alegere pe care o faceti, atunci cand urmeaza sa achizitionati un produs, trebuie sa fie cat mai obiectiva, cu o perspectiva clara in modul de lucru, in costurile de intretinere si accesorizare. Lumina buna!