Panasonic dezvoltă un ansamblu cablu-conector pentru semnal 8K


Producătorul japonez a anunțat că a dezvoltat o soluție cablu-conector ce permite transmiterea de semnal necompresat 8K.


În prezent, pentru transmiterea semnalului 8K de la o sursă de semnal sau alte dispozitive către un display 8K, imagini echivalente 4K sunt transmise folosind 4 cabluri HDMI. Imaginile sunt apoi combinate folosind procesarea de imagine pentru a expune imaginea 8K.


Noua soluție de la Panasonic foloseste fibră optică și poate transmite semnal video 8K full-spec printr-un singur cablu, toate astea se fac cu o lățime de banda îmbunătățită.

Transmisiile de mare viteză prin fibră optică se pot face doar atunci când axele optice sunt perfect aliniate. Cu toate acestea, atunci când echipamentul și porțiunile de conectica ale cablurilor sunt detașabile e aproape imposibil să aliniezi axele optice așa cum trebuie, ceea ce duce la conectivitate slabă și alte defecțiuni. Toate astea au făcut ca adoptarea cablurilor din fibră optică cu conector detașabil să nu aibă succes.


Printr-un parteneriat cu KAI Photonics, o societate ce aparține de Universitatea Keio din Japonia, Panasonic a dezvoltat un ansamblu cablu-conector ce folosește "fibră optică plastică și tehnologie de conexiune tip 'ballpoint'". Folosind tehnologia Panasonic pentru modulare multi-level a semnalelor broadband, lățimea de bandă a transmisiei cu un singur cablu depășește 100 Gbps!


Anticipând răspândirea utilizării tehnologiilor bazate pe semnale video 8K de pe piața business to business, Panasonic își propune să facă din acest cablu inovator standardul din industrie.