Panasonic a anunțat o nouă cameră cinema 4K - Varicam LT


Panasonic a lansat astăzi VariCam LT, reprezentând urmatoarea generație de camere 4K Panasonic. Camera video VariCam LT folosește același senzor super 35 mm ca VariCam 35 și oferă aceleași imagini superbe, dar cu reduceri semnificative în mărime, greutate și preț.


Încorporând ADN-ul imagisticii Panasonic într-un corp compact, VariCam LT (cu numele său de model AU-V35LT1G) oferă o gamă dinamică cu 14 stopuri și V-Log, stilul cinematic, calitatea imaginii și coloristica specifică VariCam, precum și inovația de pe vechiul VariCam 35 - ISO nativ dublu - 800/5000.


Cântărind puțin sub 2.7 kg și având caracteristici superioare camerelor de dimensiuni similare, VariCam LT va fi camera ideală pentru filmări handheld, SteadiCam, cu macara, drone, gimbal și alte tipuri de tehnici de filmare. VariCam LT este croit pentru operatori, film-makeri independenți, creatori de documentare și creatori de producții corporate.


VariCam LT asigura înregistrarea superbelor imagini în mai multe formate, de la 4K, UHD, 2K până la HD, și la fel ca VariCam 35, este pe deplin capabil de captarea unui spectru larg HDR. Noua cameră 4K oferă suport pentru Apple ProRes 4444 (până la 30p) și Pro Res 422 HQ (până la 60p) pentru filmările HD, precum și codecul avansat proprietar Panasonic - AVC-ULTRA.


Noi codecuri introduse în VariCam LT sunt AVC-Intra LT și AVC-INTRA 2K-LT, ambele fiind proiectate pentru a oferi frame rate-uri de până la 240 fps în modul crop, ideal pentru sporturi și alte imagini cu mișcări rapide.


Noul VariCam combină capacitatea incredibilă de gestionare a culorilor cu o gamă de culori extinsă și suport pentru workflow-ul "Academy Color Encoding System (ACES)" ce îi permite creatorului să aducă imaginile sursă la cel mai înalt nivel posibil. VariCam LT oferă gradare de culoare chiar în meniul camerei, având capacitatea de a înregistra 4K master fără gradare de culoare, pe lângă metadata-ul on-set cu gradare de culoare. O nouă caracteristică de procesare a culorilor este "V-LOOK", care acționează ca o combinație între V-Log și video, permitând captarea de imagini superbe fără stresul intens gradării de culori.


VariCam LT diferă de VariCam 35 prin faptul că este făcută dintr-o singură bucata scurtă versus camera veche ce era formată din două bucăti - cap de cameră + recorder. Deși VariCam LT nu are sub-înregistrare în paralel, ea are un card SD suplimentar pentru înregistrarea unui proxy la înaltă rezoluție. Fișierele proxy pot fi încarcate wireless via FTP, ceea ce facilitează gradarea de culoare wireless. Framerate-uri variabile sunt disponibile la înregistrarea LongG6.


Camera are un card expressP2 pentru toate formatele, incluzând înregistrările high frame-rate și HD/2K/UHD, pe lângă 4K (un card de 256 Gb expressP2 poate înregistra până la 90 de minute de filmare 4K/4:2:2/23.98p). Printr-un upgrade firmware se va putea extrage si RAW output prin SDI, undeva la începutul verii 2016.


VariCam LT oferă o montura EF (față de VariCam 35 unde standardul era montura PL), potrivită pentru o gamă largă de obiective disponibile pentru camere mai mici. Montura EF poate fi schimbată cu o montura PL, extinzând gama de obiective compatibile ce pot fi folosite. Panoul de control poate fi separat de corpul camerei, facilitând contrulul în timp real și ușurința de accesare a meniurilor. Camera video are un corp foarte rezistent de magneziu ce asigură durabilitate și fiabilitate în locații de filmare dificile.


Alte caracteristici noi la VariCam LT sunt: power hot swap, filmare infraroșu (mărind capacitatea de filmare în lumină extrem de slabă la ISO 5000), output 23.98 PsF și presetări de imagine ca fișiere scenă.


Printre caracteristicile de producție top-level ale camerei sunt filtrele ND (0, 0.6, 1.2, 1.8), un viewfinder electronic OLED opțional cu funcționalitate de zoom optic, audio 24-bit LPCM pentru înregistrare de sunet master direct în cameră, asistența la focalizare, de-squeeze al obiectivelor anamorfice, funcții REC speciale (PreRec, interval, one-shot), control IP via controllerul remote pentru camere Panasonic AK-HRP200 și GPS built-in.


Interfețele profesionale sunt: 3G-HD-SDI x 3 (SDI-OUT x 2 și VF), LAN, genlock in, timecode in/out, USB 2.0 host și usb 2.0 Device (mini B) și 3 inputuri XLR (1 x 5 pin, 2 x 3 pin) pentru a înregistra 4 canale de sunet 24-bit, 48 KHz.


Camera va fi disponibilă începând cu sfârșitul lunii martie, în două pachete: body sau body + viewfinder AU-VCVF10G.