Noua tehnologie Sennheiser este AVX


Utilizând mai mulți ani sistemele wireless Sennheiser G3 am fost încântat când Sennheiser a anunțat un sistem digital wireless mai mic care promite să rezolve problemele de interferență și grăbirea fluxul de lucru wireless. Cum banda UHF folosită în sistemul mai vechi G3 devine din ce în ce mai aglomerată, sistemul digital AVX apare cu siguranță ca un upgrade binevenit la un sistem care aproape că nu a avut schimbări majore de la introducerea pe piață a sistemului wireless G2 în urmă cu aproape 10 ani.


Sennheiser AVX bodypack și receiver


Cu sistemul mai vechi G3 trebuia să scanezi frecvențe disponibile înainte de un interviu, iar dacă frecvența aleasă suferă interferențe în timpul înregistrării ești nevoit să oprești înregistrarea și să intri din nou în meniul greoi pentru a scana o altă frecvență. Sistemul AVX țintește să rezolve această problemă, schimbând frecvența automat și fără întrerupere de fiecare dată când detectează interferențe Deoarece sistemul operează în banda de frecvențe gratuită 1.9 GHz, problemele de natură legală sunt și ele lăsate în urmă. Ca și comparație: vechiul meu sistem G2 nu va mai putea fi folosit legal în Olanda din 1 Ianuarie 2016 pentru că frecvența în care operează a fost vândută


O altă problemă din lumea reală pe care sistemul AVX o rezolvă pentru operatorii de cameră ce lucrează de unii singuri este problema audio-ului inutilizabil atunci când intervievatul șoptește sau urlă subit. Sennheiser pretinde că a inventat un sistem care ajustează volumul intervievatului. Sennheiser a subliniat rapid că acesta nu este un sistem de reglare automată a gain-ului (AGC), dar lucrează ca un fel de limitator ce funcționează atât pentru sunetele mai încete, cât și pentru cele puternice, mărind gama dinamică a audio-ului tău.


Design 


Nu numai piesele interne s-au schimbat: Sennheiser s-a gândit la operatorii de cameră ce lucrează singuri și la modul lor de operare în teren, venind cu soluții de design foarte inteligente. Cea mai izbitoare schimbare de design este la partea receiver-ului: de unde în trecut receiverul era o cutie mare, ce se atașa pe patina camerei, receiver-ul lui AVX este un bețișor mic pe care îl poți introduce direct în portul XLR al camerei tale. Are și posibilitatea de rotire pentru a mai face loc și altor accesorii, având și o antenă internă. Pentru a scădea greutatea și mărimea, nu se mai folosesc baterii AA ci un acumulator reîncărcabil Li-ion ce poate fi înlocuit sau încărcat via USB în timpul filmării. Funcția de pairing între receiver și transmițător a fost simplificată până la apăsarea unui singur buton de "pair" în același timp pe ambele dispozitive. Nici setarea nivelului audio nu mai necesită plimbatul prin meniuri nesfârșite: avem un buton și pentru asta.


Transmițătorul s-a modernizat și el, cu o formă mai compactă, antenă internă, acumulator reîncărcabil ce ține aproximativ 15 ore și un display mic ce nu arată durata de viață a bateriei în moduri indescifrabile, ci în ore, un format mai plăcut pentru ființa umană. Microfonul handheld are un capsulă interschimbabilă în loc de transmițătorul plug-on XLR al seriei G3. În acest caz prefer design-ul vechi pentru ca puteai transforma orice microfon într-un microfon wireless. Cu noul design ești limitat doar la capsulele de microfon vândute de Sennheiser.


Pe teren


Deși primul set AVX pe care l-am primit a avut o problemă în care sunetele/transmisiile receiverului erau captate și de microfon, setul primit la schimb nu a avut nicio asemenea problemă. Comparativ cu sistemul G3, sistemul AVX este într-adevar plug-and-play: nu e necesar să te joci cu frecvențele în timp ce restul echipei așteaptă, nu ai nicio grijă în ceea ce privește interferențele, doar conectează receiver-ul (se pornește automat atunci când pornești camera), pornește transmițătorul și treci la treabă. Un alt mare avantaj pe care l-am gasit atunci când am folosit sistemul este mărimea și greutatea redusă a receiverului. Atunci când doream să folosesc două sisteme G3 în trecut, a trebuit să adaug o patină suplimentară camerei pentru a atașa ambele receivere, greutatea crescând semnificativ. Cu sistemul AVX nu e necesară niciun accesoriu suplimentar, greutatea a două receivere AVX fiind sub cea a unui receiver G3!


Întârzierea


Toate sistemele digitale au o mică întârziere comparativ cu aceea a sistemelor analog precum seria G3. Sennheiser pretinde că sistemul AVX are o întârziere de 19 milisecunde. Acesta este un delay de cam jumătate de frame, iar din testele mele întârzierea nu este observabilă la privirea filmării înaintea oricărei editări. Se simte, însă, atunci când combini sistemul digital AVX cu un sistem analog precum Sennheiser G3. Din cauza micii întârzieri între audio-ul analogic și semnalul AVX, sunetul devine "tunelat". Așa că dacă deja deții un set G3 și vrei să îl combini cu un AVX, fii pregătit să muți audio-ul venit din AVX 19 ms mai la stânga în software-ul tău de montaj.


Concluzie


În reproiectarea sistemului lor wireless, Sennheiser ne arată că înțelege perfect modul de utilizare al produselor lor în munca de teren și problemele cu care se confruntă utilizatorii. Deși puteau să actualizeze seria lor de sisteme wireless de mare succes prin schimbarea pieselor interne, Sennheiser a decis să regândească complet forma sistemelor wireless cunoscute. Din toate astea, a rezultat un sistem inovativ ce își lasă operatorii să lucreze liniștiți, fără griji în ceea ce priveste partea de wireless audio.