Kit-ul de 3 lumini LED Litepanels Caliber


Kit-ul de 3 lumini Caliber este opera celor de la Litepanels, unul din principalii jucători de pe piața luminilor LED pentru producție video. Folosind în trecut și alte produse de la Litepanels, pot spune că și kit-ul Caliber este la același nivel înalt al calității și fiabilității.


Încă de la prima folosire, am fost uimit de mărimea (23 x 7,5 x 7,5, deci de mărimea unei sticle de apă) și greutatea redusă (450 de grame).


Instalația în sine este un fresnel, ceea ce înseamnă ca are o lentilă construită în fața lumini pentru concentrarea razei de lumină de la larg la îngust. Asta îți permite să concentrezi lumina într-un punct, sau s-o difuzezi pe o zonă mult mai largă. La Caliber, aceasta modificare se face prin rotirea feței lămpii. Pentru cei care nu au mai folosit un fresnel, efectul nu e același cu cel ce se obține la folosirea obloanelor la alte lumini, ci îți permite controlul razei de lumină și manipularea umbrelor și a intensității razei, ceea ce înseamnă că sistemul este foarte versatil.


Caliber este balansat pentru lumina zilei, așa că vine din cutie pregătit pentru a adăuga lumină în locurile în care lumina naturală ambientală nu este suficientă pentru imaginea dorită. Lămpile au un dimmer care controlează intensitatea, iar pe colț avem și un buton de power.


Alimentarea este foarte interesantă pentru că se poate face prin folosirea bateriilor uzuale AA, astfel că dacă lucrezi pe teren sau ai o problemă de ultim moment, îți poți alimenta luminile. Desigur, avem și posibilitatea alimentării de la priză. Dezavantajul alimentării cu baterii AA este că puterea luminilor va fi aproximativ jumătate din puterea maximă, dar asta e de înțeles odată ce vei vedea puterea maximă pe care o emite Caliber.


Kit-ul vine împachetat într-un săculeț micuț, excepție făcând micul stand inclus. În loc de 3 standuri pentru fiecare lampă full-size, kit-ul vine cu trei mini-trepiezi flexibili (gen Gorillapod). Există și o montură ball-head pentru a plasa un Caliber pe standul inclus.


Cu trei lumini, alimentatoare, obloane și trepiezi flexibili, kit-ul cântărește cam 6.8 kg. Deloc rău, când te gândești ce putere are.


Așa cum veți vedea în clipul de mai jos, kit-ul Caliber livrează rezultate excelente! E un sfert din mărimea unui kit normal, și doar o fracțiune din greutate. E greu de făcut diferența între filmările făcute cu acest kit compact și un kit full-size, ceea ce spune multe. Se spune că o filmare bună e făcută de persoana ce folosește echipamente, nu de echipament în sine, însă o filmare perfectă este posibilă doar cu echipamente extrem de versatile și care îți ușurează munca, iar kit-ul de lumini Caliber se achită cu succes de aceste sarcini.