iMapp București 2015 - Cum s-a realizat proiecția?


Capitala României a fost gazda unei proiecții gigant pe fațada Palatului Parlamentului în toamna anului trecut. Palatul parlamentului a fost transformat într-un ecran gigant, totalizând 23000 de metri pătrați (290 de metri lățime, 80 de metri înălțime). Evident, proiectoarele folosite pentru acest spectacol la scarăgigant au fost Panasonic.


Panasonic a folosit 104 proiectoare PT-DZ21K2 (cel mai nou proiector al companiei nipone) pentru a proiecta imagini masive ce au acoperit fiecare centimetru pătrat al Palatului Parlamentului, cea de-a doua clădire civilă ca mărime la nivel mondial. Folosind ultimele tehnologii Panasonic, imaginile redate au fost extraordinar de luminoase și vii. Iluminarea arhitecturală a fost sincronizată cu maparea video pe pereții clădirii, iar numărul de ore de proiecție a fost crescut de la 4 ore în 2014, la 6 în 2015. 


Fiecare pixel al imaginilor gigant de pe fațada Palatului Parlamentului măsura 2.3 cm. Acest lucru a produs o rezoluție enormă, luând în considerare scara imaginii proiectate și distanța de la ea la spectatori. Toate astea au dus la o proiecție avansată din punct de vedere tehnic, realistă și de înaltă calitate.


Adrian Pochiscan, director tehnic al 360 Revolution, compania care a produs spectacolul magnific a spus: "Am decis să facem un spectacol mai mare decât cel din 2014, așa că am profitat de noul proiector PT-DZ21K2, integrat perfect cu modelul anterior. Am început pregătirile la fața locului cu o săptămână înainte cu ajutorul unei echipe de 6 ingineri de proiecție video și încă doi ingineri specializați în media servere. Aceste pregătiri minuțioase au condus direct la succesul show-ului."


Eduard Tronaru - Panasonic România a adăugat că PT-DZ21K2 are un consum de energie cu 10% mai mic față de vechiul model. Această parte de economisire a energiei electrice folosită e foarte importantă atunci când folosești mai mult de 100 de proiectoare. Controlul imaginii a fost, de asemenea, îmbunătățit, iar framerate-ul a crescut substanțial, de la 60 fps la 120 fps. Potrivit domnului Tronaru: "În ceea ce privește dimensiunea, eficiența și fiabilitatea, noul proiector îșî împarte ADN-ul cu vechea generație, dar cu numeroasele îmbunătățiri, PT-DZ21K2 a ridicat calitatea proiecției 3D la un alt nivel."


Există o cerere substanțială în piață pentru un proiector profesional de dimensiune mică, de înaltă eficiență energetică și care să aibă o luminozitate mare. Pe lângă toate acestea, PT-DZ21K2 este foarte fiabil, foarte ușor de întreținut și este disponibil la un preț foarte competitiv. Succesul iMapp București 2015 arată că Panasonic PT-DZ21K2 este mai mult decât capabil să îndeplinească nevoile pieții.