De ce anunțul camerelor 8K Canon e așa de important?


Un anunț șoc din partea gigantului Canon a facut pe toată lumea să vorbeasca despre 8K și ce înseamnă asta pentru profesioniști și nu numai. De ce a facut Canon acest anunț?


În cazul în care nu știți despre ce e vorba, pe 8 septembrie 2015, Canon a anunțat că va scoate pe piață o cameră Cinema EOS și un aparat DSLR cu un senzor CMOS ce captează nu mai puțin de 120 de milioane de pixeli. Pe lângă cele două aparate, Canon va scoate și un monitor de referință 8K.


Pare destul de ciudat că o companie de tehnologie japoneză vorbește despre niște produse cu atât de mult înaintea datei lor de lansare (dată încă neanunțată). Dacă nu înțegeleți de ce pare ciudat, trebuie să știți că japonezii oferă unele dintre cele mai bune tehnologii din lume, atât pentru profesioniști cât și pentru consumatori. Acest lucru se datorează faptului că o companie japoneză este extrem de metodică în proiectarea și producția unui produs și nu îl scoate pe piață până nu e complet finisat și testat în așa fel încât nu exista nimic necunoscut sau de neprevăzut în comportamentul său.


În mod normal, asta funcționează în avantajul nostru pentru că atunci când camerele nu aveau niciun fel de software în ele, nu existau bug-uri sau update-uri de firmware. Japonezii le testau la nivelul asta pentru că voiau ca aceasta să reziste până voiai una care făcea ceva mai mult sau se comporta diferit, iar prin fiabilitatea lor deveneau ca un fel de extensie a corpului tău.


În prezent, o cameră modernă are la fel de mult software pe cât și hardware, așa că japonezii testează produsele și mai metodic. Din păcate, software-ul este atât de complex încât ocazionalul bug mai scapă și actualizarile sunt necesare. Deseori, actualizările aduc și lucruri bune precum caracteristici suplimentare ale aparatului.


Lumea fiabilă a microelectronicelor și ingineriei în miniatură au lăsat locul dezvoltării software frenetice în cursa de a găsi modalități de a permite lățimi de bandă, rezoluții și senzori cât mai mari.


În această lume condusă de software, lansările de produse sunt mult mai dese și mai competitive. Companiile japoneze găsesc acest lucru inconfortabil, dar dacă nu iau parte la cursă, aceasta e deja pierdută.


Asta este, credem noi, motivul pentru care Canon a făcut acest anunț. Pe drept sau pe nedrept, mulți critici au spus că cei de la Canon lansează camerele cu noi caracteristici după majoritatea competitorilor. Multe din aceste critici probabil vin și de la decizia Canon de a stopa cumva frenezia de video cu DSLR-ul și a își concentra abilitățile lor de video pe gama Cinema EOS care, desigur, sunt mai scumpe decât DSLR-urile.


Un alt lucru interesant este faptul că smartphone-urile high-end au început să mănânce din piața DSLR-urilor low-end, iar Canon probabil vrea să se concentreze pe produsele mid și high end. E clar că pentru video, deși au câteva camcordere 'tradiționale' all-in-one, gama EOS Cinema e foate importantă pentru ei.


Gama Canon Cinema este compusă din aparate extrem de capabile cu o calitate excepțională a imaginii și construcție extrem de robustă. EOS 300C poate să se ridice la calitatea oricărei camere moderne, iar daca viitoarea cameră 8K e intenționată să fie top of the range, Canon țintește vârful industriei. N-o să fie ieftină, dar Canon va vinde destule pentru ca ea să fie o față familiară pe platourile din întreaga lume și vor reuși să facă și profit cu ea.


Anunțul mai semnalează și faptul ca tehnologia 8K a ieșit din laboratoare. Desigur că mai există și alte camere 8K, dar Canon este prima companie de renume care va scoate pe piață o cameră de film 8K.


Avem nevoie de 8K? Probabil nu ca format distribuibil, dar de ce să nu profităm de avantajele unei imagini atât de clare și apoi să o downscalăm în formatul în care vrem să distribuim imaginile? Avantajele sunt multiple: calitate excepțională, rezoluție foarte bună și zgomot redus.


Faptul că o companie tradițională de tehnologie japoneză va scoate o cameră 8K și o va pune în producție este uimitor. 8K are 32 de megapixeli per cadru. Asta e mai mult decât pot trage majoritatea camerelor de fotografiat. Asta ar putea să dea naștere unei noi utilizări pentru aparatul de fotografiat: extragerea de fotografii de foarte înaltă rezoluție direct din video.


Spunem deja de ceva vreme că nu prea poți prezice ce se va întâmpla în domeniul camerelor video digitale, iar Canon EOS Cinema 8K este ilustrarea perfectă a acestei afirmații.