Canon XF400/XF405 și Vixia GX10 - Noile camere 4K de la Canon


Canon a anunțat trei noi camere video: Vixia GX10, XF400 și XF405. Toate trei sunt construite în jurul aceleiași tehnologii, tehnologie ce include un senzor de 1 inch ce poate filma video 4K la 60 de cadre pe secunda (60 fps), acesta făcând camerele perfecte pentru cei ce filmează reportaje de știri, sporturi, documentare sau nunți. Deși GX10 este proiectat să fie cel mai accesibili dintre cele trei, toate cele trei camere sunt gândite pentru utilizatorii profesioniști și nu numai.


Fiecare cameră are atașat un obiectiv zoom 15x, cu o distanță focală de 25.5-382.5mm. Toate modelele au în dotare un monitor LCD articulat de 3.5 inch și două slot-uri pentru carduri SD. Diferența apare prin faptul că modelele XF400 și XF405 au un mâner ce suportă două intrări XLR și un pantof pentru microfoane de tip shotgun. Pe mâner sunt și controalele pentru nivelul audio și o intrare standard pentru microfoane stereo de 1/4 inch - toate acestea totalizează patru canale audio.


Cu mânerul și acumulatorul atașat, modelele XF cântăresc aproximativ 1.67 kg, în timp ce fără mâner greutatea scade la 1.13 kg (aceeași greutate pe care o are și GX10). Asta înseamnă că aceste camere sunt considerabil mai ușoare față de o cameră cu obiectiv interschimbabil de aceeași distană focală, iar acesta este principalul avantaj al acestor camere.


În timp ce diferențele dintre cele două modele XF și GX10 sunt evidente, ceea ce separă XF405 de XF400 este ceva mai subtil. Toate modelele folosesc ieșirea audio pe HDMI 2.0, dar XF405 are și o ieșire 3G-SDI pentru integrare în fluxurile de lucru profesionale. Cu toate acestea, doar rezoluția 1080p este suportată de ieșirea 3G-SDI, ieșirea 4K fiind făcută pe HDMI.


Cu ajutorul acestor noi camere video, Canon demonstrează din nou că acestea sunt încă relevante pentru o mare varietate de utilizatori, chiar dacă flexibilitatea și caracteristicile lor puternice vin cu un cost mai ridicat. Prin comparație, majoritatea camerelor DSLR sau mirrorless filmează 4K la doar 30 de cadre pe secundă.