Canon XF100 - scurtă prezentare


Problema cu folosirea DSLR-urilor în filmări e că e dificil să scoți imagini de calitate broadcast cu DSLR-ul fără a avea o mulțime de echipamente ajutătoare. Aici intervine camera Canon XF100, o cameră foarte mică, compactă și ușoară. Asta o face ușor de desfăcut, împachetat, transportat și folosit în teren. E camera video profesională cea mai mică produsă de Canon.


XF100 utilizează ultimele tehnologii HD, inclusiv robustul codec Canon MPEG-2 4:2:2 cu care camera înregistrează folosindu-se de wrapper-ul de fișiere MXF - standard în industrie - folosind bitrate și frame rate la alegerea utilizatorului.


Calitatea înregistrărilor video e excelentă. Imaginile sunt lipsite de artefacte și pline de detalii, iar noul senzor e foarte performant în lumină scăzută (având în vedere dimensiunea extrem de redusă a camerei și a senzorului), având o acuratețe foarte bună a culorilor.


Unul din marile dezavantaje în folosirea DSLR-urilor la filmări e partea de audio. XF100 rezolvă această problema, oferind capacități de înregistrare audio profesională: două mufe XLR, capacitatea de a reduce nivelul de zgomot, monitorizare prin cască și multe alte controale audio adiționale pentru audio de calibru profesional.


Camera folosește carduri CF în loc de P2 sau alte carduri "mai speciale". E nevoie, însă, de carduri CF foarte rapide și cu spațiu mult. Minimal, recomandăm folosirea unor carduri 16 GB UDMA. Cu carduri rapide, camera e capabilă de înregistrare la 50 MB pe secundă.


Pentru a vizualiza înregistrările, avem nevoie de software-ul Canon pe care îl primim odată cu camera. Se numește Canon XF Utility, iar cu acest software putem face mai multe lucruri, cum ar fi: marcare de clipuri și convertire în formate acceptate de Sony Vegas sau Final Cut Pro.


Niște caracteristici notabile ale camerei ar fi: 

  • Intervalometrul built-in.
  • Ecranul de 920000 pixeli cu rezoluție înaltă ce se articulează, făcându-l ușor de folosit din orice unghi.
  • Obiectivul de înaltă calitate are echivalentul 35 mm al 30-300 mm, arată foarte bine la filmările cu unghi larg.
  • Poți avea control manual real asupra camerei.


XF100 oferă:

  • Codec MPEG-2 4:2:2 50 Mbps (Canon XF Codec).
  • Înregistrare pe carduri flash compacte.
  • Color Sampling 4:2:2 60p/60i, 30p, 24p format fișier MXF.
  • Obiectiv Canon 10x 30-3000 EFL HD.