Canon XC10 - ce trebuie să știi


Canon XC10 este prima camera despre care putem spune la fel de bine că e o cameră video ce face și fotografii cât și că e un aparat de fotografiat ce face niște filmări 4K impresionante. Este un produs de convergență ce poate câștiga fani din mai multe piețe.


Stabilizarea imaginii pe 5 axe (un efect digital disponibil numai în modul de captură video HD), sensibilitatea ISO de 20000 și obiectivul 24-240 mm built-in stabilizat optic va deveni favoritul profesionistilor din media ce au nevoie atât de captură video cât și foto la un nivel cât mai înalt.


XC10 arată, mai mult sau mai puțin, ca o cameră video. De sus, îți amintește de o cameră compactă superzoom. Inelele de zoom și focus sunt mari și convenționale, în timp ce rotița de sus și cea tipică EOS de schimbare a modului de expunere vor fi familiare utilizatorilor DSLR-urilor Canon.

Dar asta nu e tot, switch-ul proeminent între video și foto de lângă butonul de declanșare și grila mare pentru microfon din partea de sus ne reamintesc că această cameră e capabilă de video profesional.


Din spate, deși e avem rotița tipică EOS, e clar că XC10 nu e o cameră tradițională cameră. Nu e nicio rotiță în spate, avem foarte puține butoane și nu avem viewfinder. Pe lângă asta, ușița cardului de memorie e poziționată sub display-ul LCD, acolo unde este la camerele Cinema EOS. În spatele acelei ușițe avem spații pentru carduri CFast și SD.


Din poze, putem crede că grip-ul camerei e detașabil (similar cu camerele Cinema EOS), dar este un grip ce se articulează și poate fi rotit până la 90 de grade în față sau în spate pentru a facilita manipularea atunci când folosim camere din unghiuri neconvenționale. XC10 este o cameră mică, măsurând 125x102x122 mm, iar la 1 kg incluzând bateria, este destul de ușoară pentru o cameră care are un obiectiv 24-240mm F2.8-5.6 atașat.


Ecranul LCD din spate e touchscreen (ceea ce suplinește lipsa de butoane de pe spate) și se articulează. Din acest unghi putem observa ventilația distinctiva a camerelor Cinema EOS ce e necesară atunci când ai o cameră care trage 4K la 305 Mbps și nu o mai poți lăsa din mână :). Pentru a beneficia de acest bitrate, XC10 folosește carduri CFast, iar XC10 KIT (4K Cam + Cfast Card & Reader) vine cu un card SanDisk 64GB CFast 2.0. Avem și un slot SD, dar nu putem înregistra decât 1080p pe acesta. XC10 folosește tradiționala detecție de contrast pentru autofocus.


Cu parasolarul atașat de obiectiv, XC10 începe să arate a cameră high-end, iar din punct de vedere al conectivității avem port pentru microfon, căști, USB, HDMI și alimentare DC.

HDMI-ul este 1.4 ceea ce înseamnă că suportă înregistrările 'Canon Log' (gamă dinamică cu 12 stopuri). Putem face playback la înregistrări pe device-uri externe precum Atomos Shogun (device ce oferă și intrări XLR și devine din ce în ce mai important pentru un setup video 4K compact).


Cu atașamentul 'direct viewfinder', transformarea lui XC10 într-o cameră video clasică e completă. Viewfinder-ul se prinde stil clip-on și folosește ecranul LCD-ului magnificat și puțin umbrit, în locul unui viewfinder electronic dedicat.


Putem folosi blitz-uri Canon Speedlite, GPS receivere și controllere wireless IR. Suntem încântați să spunem că XC10 folosește bateria LP-E6N.


XC10 oferă și wireless dual-band built-in 5 GHz și 2.4 GHz și poate fi folosit cu device-uri smart pentru control wireless sau vizualizare wireless de imagini.


Concluzia: Canon XC10, suficient de mare și puternic ca să fie o cameră video de succes și suficient de mică pentru a o monta pe o dronă high-end.