Canon EF 24-105 F/4L IS USM - Obiectivul all-round perfect?


Dispunând de construcția superbă și de calitatea mecanică și optică ce se regăsește și în obiectivele Canon L-Series, obiectivul Canon EF 24-105mm f/4L IS USM este unul dintre cele mai bune și mai populare obiective cu scop general construite vreodată de Canon. Obiectivul 24-105L a devenit rapid unul dintre obiectivele mele favorite și unul dintre cele pe care le folosesc cel mai des. Dacă aș avea doar un obiectiv, Canon 24-105 ar fi acela


Unul dintre cele mai importante caracteristici ale unui obiectiv este distanța focală - dacă o alegi eronat, s-ar putea să nu reușești să captezi cadrul pe care ți-l doreai. Acest obiectiv ne oferă un interval de distanțe focale cu scop general, diferența între 24mm și 105mm pe o cameră video sau un full-frame nu e deloc neglijabilă.


Când vrei cele mai reușite cadre, îți dorești un obiectiv bine construit cu calități optice excelente. 24-105 L livrează din ambele puncte de vedere. Așa cum ne așteptăm de la un obiectiv din seria L, 24-105 este construit foarte solid. Inelele de zoom și focalizare se operează lin și întregul obiectiv se simte bine și se manevrează chiar mai bine. Îmi place foarte mult mărimea și greutatea obiectivului atunci când sunt pe teren. De asemenea, obiectivul are garnituri de etanșare pentru momentele când vremea e neplacută. Canon recomandă un filtru UV pentru o etanșare completă a acestui obiectiv, dar amintiți-vă că obiectivul nu este impermeabil - nu îl testați în furtuni :).


Dacă ne uităm la numere, 24-105 nu este cel mai mic sau cel mai ușor obiectiv, dar este mai ușor decât 24-70mm L cu destul de mult, iar filtrul de 77 mm este un avantaj (nu este cea mai ieftină mărime de filtru, dar majoritatea obiectivelor foarte bune de la Canon folosesc această dimensiune, așa că le puteți folosi la toate).


Focalizarea automată este condusă de excelentul Ring USM (Motor Ultrasonic). Este intern, rapid, tăcut și exctrem de precis. 24-105L este considerat un obiectiv parfocal - există o camă în interiorul obiectivului ce este proiectată să mențină o focalizare precisă chiar și în momentul trecerii de la cadru larg la tele.


24-105 nu se extinde în timpul focalizării și nici nu se rotește, ceea ce face filtrele de polarizare circulare și alte filtre dependente de rotație mult mai ușor de folosit. Focalizarea FTM (Full Time Manual) este disponibilă.


Construcția excelentă și calitatea mecanică nu înseamnă nimic fără o calitate optică bună a imaginii. Canon 24-105 este extrem de precis la deschidere maximă, culoarea și constrastul sunt excelente, aberațiile cromatice și artefactele sunt ca și inexistente, iar diafragma f/4 îl face perfect în condiții de iluminare slabă. Cele 8 lame ale diafragmei furnizează o calitate excelentă a imaginii ce nu este în focus (bokeh/blur al fundalului) - mai ales la 15mm.


Ultima generație a stabilizatorului de imagine IS este una din caracteristicile mele favorite de pe acest obiectiv. IS oprește tremurul camerei și te poate ajuta la obținerea efectelor DOF (Depth of field) sau de motion blur. Aș spune că datorită acestei tehnologii, imaginile pe care le șterg din cauza tremurului camerei se îndreaptă spre zero (incă mai există erori ale operatorului).


În concluzie, Canon 24-105mm f/4L IUS USM este un obiectiv all-round excelent ce va oferi cadre reușite indiferent de condiții.