BT Sport a produs prima transmisiune 4K All-IP cu ajutorul Grass Valley


BT Sport a produs, în premieră, prima transmisiune 4K bazată complet pe tehnologie IP oferită de Grass Valley. OB Van-ul de ultimă oră demonstrează că tehnologia IP este pregătită pentru producțiile în direct.


BT Sport este o rețea bine cunoscută de transmisiuni sportive, cu drepturi exclusive asupra campionatelor regine de fotbal și rugby din Marea Britanie. Văzând potențialul tehnologiei 4K/UHD și dorind să livreze cea mai bună experiență pentru telespectatori, BT Sport a căutat un partener săi care să îi ajute să își îndeplinească viziunea - unul dintre ei fiind Arena Television, unul din integratorii de servicii broadcast de top din Marea Britanie. Arena Television a ales o soluție bazată aproape complet pe soluții de la Grass Valley, o soluție ce constă dintr-un nucleu IP fiabil și scalabil și dispozitive de broadcast proiectate să ofere flexibilitatea, timpul de răspuns și fiabilitatea necesară pentru transmisiuni live. Noua unitate de producție mobilă OBX, prima din trei unități în plan, a furnizat semnale UHD și HD pe o rețea IP pentru transmisiunea istorică a meciului Liverpool vs. Leicester City în direct pe BT Sport pe 10 Septembrie. 


Jamie Hindhaugh, COO BT SPORT a spus: "Nu e prima noastra incursiune în lumea 4K/UHD, dar trebuia să construim sezonul doi pe baza experienței acumulate în sezonul unu pentru a standardiza fluxul de lucru, având ca scop furnizarea semnalelor UHD și 4K din același camion pentru ca toți telespectatorii noștri, indiferent de canalul pe care se uită, să urmărească același lucru. Arena a proiectat soluția ce a sprijinit această ambiție, accentuând-o prin utilizarea oportunităților oferite de infrastructura IP. Este începutul unei noi modalități de a produce un eveniment."


Arena a început să proiecteze noul său camion, OBX, în 2014 cu scopul de a utiliza la maxim ultimele tehnologii 4K & IP de la Grass Valley, iar în discuțiile purtate s-a convenit că un switch COTS de la Cisco va fi fundația sistemului IP ideal. Soluțiile Grass Valley ce pun în mișcare această soluție sunt: 28 de camere LDX 86f, 4 platforme de routare și procesare IP în timp real GV Node, 54 de carduri multiviewer 54 KMX-4911, 180 de gateway-uri Densité IPG-3901 și un switcher de producție Kayenne K-Frame, toate acestea lucrând îmrepună pentru a oferi un flux de lucru IP complet. Switch-ul Cisco Nexus 9000 și Studio Manager-ul Virtual Lawo completează pachetul integrat.


"Am discutat cu partenerii tehnologici pe care îi folosesc firmele OB, dar a devenit evident că o singură companie se gândește la tehnologiile viitoare," a spus Richard Yeowart, director Arena "Cererile pentru semnale 4K/UHD sunt mult mai ușor de îndeplinit cu o rețea complet IP, așa că tehnologiile IP emergente 4K/UHD de la Grass Valley s-au potrivit perfect. Ceea ce avem acum este cea mai puternică soluție OB ce ne oferă flexibilitate pe viitor și sunt pregătite să folosească HDR și frame rate-uri mai mari pe măsură ce acestea vor fi necesare în viitor."


"Pentru noi, cel mai mare avantaj a fost fluxul de lucru fără întreruperi. Noi nu trebuie să facem nimic diferit pentru a profita de avantajele tehnologiilor 4K/UHD și IP. Aceasta este clar direcția potrivită pentru industrie, făcând posibilă furnizarea de conținut HD și 4K/UHD în paralel pentru telespectatorii noștri, pentru ca ei să aleagă ce este potrivit pentru ei la momentul respectiv." a adăugat Hindhaugh


Prin oferirea de interfețe direct IP pe toate aceste produse, Grass Valley face mai ușoară mutarea datelor de-a lungul întregii rețele și pentru a profita de avantajele inerente ale tehnologiei IP, toate astea în timpul livrării conținutului la nivelul cerințelor unei producții live. Camera LDX 86N, de la o familie de camere cu o reputație pentru calitatea de neegalat, oferă posibilitatea de captură nativă 4K și 3G/HD pe același dispozitiv, utilizând compresie TICO pentru a livra semnalul pe un singur fir și pentru a reduce necesitățile decablaj. OBX poate comuta între semnale UHD 2160p50, 3G 1080p50 și HD 1080i50 folosind mai puține cabluri cu o greutate mai mică decât a unei instalații SDI echivalente.


"Toți ochii erau ațintiți asupra aceestui proiect din cauza naturii ambițioase a cerințelor" a notat Marco Lopez, președintele Grass Valley. "Încă de la început știam că lucrăm cu partenerii potriviți și îmbrățișarea avantajelor bazate pe standarde ale interoperabilității oferite de tehnologia IP a fost critică pentru succesul proiectului. În discuția cu Arena, am determinat că avem nevoie de un setup IP bazat pe ultimele standarde și dispozitive 4K/UHD cu abilitatea de a produce HD și UHD în paralel cu oportunitatea de a produce HDR în viitor. Desigur, a trebuit să fim atenți și la necesitățile de cablaj și greutate, precum și de costul total."


Prima transmisiune a fost de mare succes. Mai multe proiecte all-IP și 4K/UHD sunt la orizont pentru acest camion, iar încă două camioane OB sunt în construcție bazate pe același proiect. Când OBY și OBZ vor intra în pâine în următoarele luni, Arena va fi și mai bine echipată pentru a maximiza ultimele tehnologii și pentru a le furniza clienților săi mai multă flexibilitate pentru producțiile în direct.