Blackmagic Pocket 4K cel mai bun Best Buy pentru 2019


In acest an, una dintre vedetele IBC-ului a fost cu siguranta Blackmagic Design Pocket Cinema Camera 4K. 

Prima mea impresie? Greu de zis. Mai usoara, nu atat de mica ca in pozele pe care le tot vedem peste tot, parca putin mai ergonomica decat mi-am imaginat, si cu o imagine cu mult peste asteptarile mele personale. Avea pusa pe ea un obiectiv L de la Canon cu adaptor EF la MFT. Pe monitorul de control unde era cablata jucaria, vedeam o imagine rupa dintr-un Film...si da, era cea mai ieftina camera, care cu siguranta sare la gatul concurentei de pe piata de DSLR-uri si Mirrorless-uri. 

Acum este clar ca nu se adreseasa oricui. Senzorul este 4/3'' HDR si poate inregistra 4K DCI, da, ati citit bine 4K DCI (4096 x 2160) la 60P. Acum sa venim si cu surpriza... sta mai mult decat ok in low light, iar ISO-ul nativ este Dual, ajungand la o valoare maxima de 25600. Ecranul este mare, cu touch, generos, bine pozitionat, cu acces facil la functiile de inregistrare. Pentru cei care au tras pana acum cu un Blackmagic, lucrul cu noul Pocket 4K va fi cat se poate de natural, pentru ca Menu-ul este similar cu celelalte camere. Am fost impresionat de pozitionarea butoanelor, atat cele de REC cat si a celor ce pot fi customizate. 

Slow motion la 120 fps in FHD si un Dinamic Range de 13 Stop-uri (suficient cat sa facem din imagine un continut decent, care sa multumeasca orice producator). Sincer nu cunosc vreo camera care la pretul acesta sa ofere atat de multe optiuni intr-un singur body. 

Sa va spunem si de picanterii? Ce mi-a atras atentia a fost optiunea de External Recording prin terminalul USB-C. Da, exact cum ati inteles, legam un HDD Extern si avem informatia direct din camera, in format ProRes pe HDD. Optiunile interne de stocare a informatiei sunt deja clasice la BM, card Cfast 2.0 si SD. Am uitat sa va spun ca atunci cand achizitionati camera, cei de la Blackmagic nu uita sa ofere utilizatorului si o licenta DaVinci Resolve Studio, cea mai recenta versiune evident. 

Se contureaza din ce in ce mai clar ideea unei camere accesibile, pe care o sa o vedem din ce in ce mai des in mainile videografilor, producatorilor de cotent video (clipuri, corporate, on-line) si a celor care cauta specificatii decente la un pret imbatabil. 

Cu siguranta camera nu este perfecta, dar indeplineste suficiente conditii pentru best buy-ul anului 2019. 

Concluzia, vazut, testat, placut. Cinema DNG Raw si Pro Res 422, adaptoare deja disponibile pe piata pentu majoritatea monturilor (EF, PL, C si multe altele), Dinamic Range 13 Stopuri, si nu  uitati, pentru o camera B, pretul este imbatabil. Lumina Buna.