AG-AC30, depaseste viteza legala


Astazi va povestesc o experienta placuta spre surprinzatoare cu noua camera Panasonic Ag-Ac30. 


Aparut in August 2016, nu multi utilizatori au avut ocazia sa lucreze cu acest model. Este bine de stiut ca Panasonic si-a trasat o linie clara prin care face trecerea catre o noua generatie de senzori si camere. Odata implementata aceasta mutare, au scos din productie mai multe camere, printre care si Ag-Ac90, iar Ag-Ac30 vine ca un inlocuitor (senzor de generatie noua, optiuni avansate). 


Sa nu mai lungim introducerea si sa intram direct in subiect. Cu totii stim ca in ultima perioada produsele oferite de Panasonic sunt pe o panta ascendenta, oferind clientilor echipamente cat mai apropiate de nevoile lor. 


Initial cand am auzit ca ne vine in DEMO un AG-AC30, am fost putin indiferent. Nu mai socializasem de ceva timp cu produsele Panasonic, asa ca eram chiar putin pe dinafara si, ca orice om, stiam doar cateva cuvinte de pe net despre aceasta. 

Prima impresie. Nu era atat de mica pe cat parea in poze. Acum sa nu va imaginati ca este cat un PX sau un AC-AG160. Nu. La prima vedere este bine finisata, si cum am pus mana pe transfocator (grip-ul cu zoom) am lasat camera sa stea libera si mi-am dat seama ca este foarte bine echilibrata. Atat de bine, incat jur ca dupa 2-3 ore de filmare, din mana, nu am mai simtit durere de spate, pentru prima oara dupa foarte mult timp (obisnuit cu alte camere de dimensiuni asemanatoare, dar cu o ergonomie dificila). Revenind la prima impresie, am observat detalii fine, sloturile Dual Card, cele 2 intrari audio XLR, dispuse dupa noul design adoptat de Panasonic odata cu lansarea lui DVX200. Microfonul de ambianta este bine implementat, iar felul in care este gazduit ecranul LCD, viewfinderul si pozitionarea butoanelor te face sa vezi din prima ca ai in mana o camera Profesionala de dimensiuni reduse. 


Meniul. Simplu, dar suficient de permisiv/complex. Fara sa intru in prea multe detalii, este un Menu bine structurat. Gasesti unde trebuie formele de inregistrare (MOV, MP4, AVCHD/AVCHD Pro), setarile de imagine (pe care le-am si testat), setarile preferentiale pentru presetarea butoanelor si a functiilor pe care le pot indeplini, setarile audio, setarile de afisaj/vizualizare, si functiile speciale.


Trecand peste tot ceea ce contine Meniul (sincer suficient de complex, incat sa iti poti forma/edita/salva un profil de imagine mai mult decat decent - am incercat si mi-a iesit ceva placut ochiului) nicaieri nu am vazut pe internet un accent deosebit pe lucrurile cu adevarat bune pe care le ofera aceasta camera. Categoric mai buna decat AG-AC90, cu un senzor nou, superior, sta cu siguranta mai bine in lumina slaba. Slow - Motion, da ati citit bine, aceasta camera are un slow-motion mai mult decat decent, care isi face treaba excelent, mai detine o optiune noua pentru extinderea WDR-ului (Wide Dynamic Range) de la Panasonic, stabilizare geniala (tot ce am filmat cu aceasta camera a fost din mana - handheld), AutoFocus Inteligent si o compresie mai mult decat decenta (50Mb/sec) si cireasa de pe tort vine la Flash Band Compensation - tradus pe Româneste, atunci cand fotograful dã de zor cu blitul, tu nu ai nici o problema pe filmare, pentru ca flash-urile nu apar...deloc. 


In concluzie am tinut in mana o jucarie care efectiv m-a dat pe spate. Mica, potential suficient de mare in realizarea a unuia sau mai multe profile de imagine, care sa iti tina camera la un standard mai mult decat decent, actualizat la cerintele pietei de profil. Sincer, pentru cei care fac nunti este Lozul Castigator pe 2016/2017. Pret decent, usor de folosit, potential nelimitat...e simplu Panasonic AG-AC30


PS: Suntem singurii din România care oferim Manualul in Limba Româna la aceasta camera.